Hírek

Megyei Príma díjat  kapott a

Miskolc Dixieland Band 

2005 - Miskolci Gyémántok Díj

2005 - Múzsa Díj

2006 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Príma díj "magyar zeneművészet" kategória közönségdíja

2019 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Príma Díj


"Kis Magyar Zenetörténet"

zenetörténeti korok bemutatása élőzenével

Edelény Város Önkormányzata és a Comes Art Művészeti és Kereskedelmi Szociális Szövetkezet között létrejött megbízási szerződés alapján cégünk megbízást kapott az EFOP-3.3.2-16-2016-00266 azonosító számú, "Informális és nem formális foglalkoztatások megvalósítása az edelényi és borsodsziráki gyermekek kulturális és természeti értékek iránti fogékonyságának fejlesztéséért" című projekt keretében megvalósuló "Kis Magyar Zenetörténet" című témanapok lebonyolítására.

A pályázatban részt vett iskolák:

  • Borsodi Általános Iskola, Edelény
  • Bartók Béla Általános Iskola, Borsodszirák
  • Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Edelény
  • Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Edelény

A négy oktatási intézménynek három témanapon keresztül mutattuk be a zenetörténeti korokat, történelmi és művészettörténeti érdekességek feldolgozásával és élőzenével. Elsősorban nem a lexikális tudásanyag átadására törekedtünk, hanem olyan élményszerű bemutatásra, ami hosszú időre megmarad a gyermekek emlékezetében. Ma, amikor az "érték" fogalma nem mindig a megfelelő tartalommal bír a gyerekek számára, különös jelentősége van a különféle művészeti hatásoknak, amik alakítják és formálják ízlésüket, gondolkodásmódjukat. Fontos a gyerekek művészeti nevelése - mind a négy művészeti ágban -, de fontos az előadóművészet is, ami kézzelfogható közelségbe hozza hozzánk az élet dolgait, hogy elgondolkodtasson. Témanapjaink feldolgozását e kettős vezérelv köré építettük fel.

A megvalósított témanapok a következők voltak:

  • Az iskola és a kórusének, a gregorián örökség
  • A világi zene és a népzene
  • A barokk és a klasszikus kor

Az előadások anyagát a Comes Art Művészeti és Kereskedelmi Szociális Szövetkezet állította össze, melynek kivitelezésében közreműködtek, Várkoly Imre, Várkolyné Bera-Mészáros Adrienne, Ács Gyula, Bárdos-Simon Katalin, a Theater Brass Rézfúvósegyüttes - Gál Péter művészeti vezető, Horváth Sándor, Kakuk Zoltán, Veres Tamás.

Fantasztikus élmény volt mindannyiunk számára a pályázat megvalósítása. Nagy öröm volt látni a csillogó szemeket a különleges népi hangszerek megtekintésekor, melyek aztán avatott kezekben megszólaltatásra kerültek, de ugyanilyen élmény volt a gyerekek számára rézfúvós hangszereken hallani a barokk és klasszikus kor zenei világát.